jak legalnie zarabiać na su?
jak legalnie zarabiać na su?
Witam, od kilku lat utrzymuję się z tego portalu i chciałabym w końcu zrobić tak aby było to legalne. Od czego zacząć? Jak to wygląda? Proszę o pomoc.
-
- Dr-Strange
Najtaniej, ale w legalny sposób, to prowadzić transmisje na su w sposób umiarkowany, aby przychody mieściły się w granicach tzw. działalności bez rejestracji. Od lipca 2024 roku próg przychodów, poniżej którego nie trzeba rejestrować działalności gospodarczej, wynosi 3225 zł brutto miesięcznie. Limity się zmieniają co kilka miesięcy, więc sprawdzaj biznes.gov.pl. Do tego można pracować na etacie, albo być zarejestrowanym jako osoba bezrobotna. Rozliczenie raz w roku chyba w PIT-36.
- Opcja 2) Możesz zostać rolnikiem i mieć ubezpieczenie w KRUS + działalność gospodarcza bez ZUS.
- Opcja 3) czyli działalność gospodarcza z ZUS ma wysokie koszty. PKD jako działalność artystyczna.
Ostatnio zmieniony ndz paź 20, 2024 7:32 pm przez Dr-Strange, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Możecie mi podpowiedzieć ... ? Prowadzę działalność i chcę podpiąć pod nią wypłaty w pokazów. Powinny zostać wystawione faktury, ale komu??. Po kontakcie z księgową i tak nic nie wiem. Na kogo ją wystawić? Nie wiem kogo kwalifikować mianem płatnika, z kim się skontaktować w tej sprawie.
Możesz rozliczać jako działalność wykonywaną osobiście albo działalność gospodarcza, jeśli jest to dla Ciebie bardziej opłacalne ze wzgledu na forme liniowa przy duzych dochodach lub np. chcesz dostać kredyt.
Dziewczyny mające dzialalnosc wystawiają faktury na portal, z którego wypłacaja, czyli w tym przypadku showup.
Dziewczyny mające dzialalnosc wystawiają faktury na portal, z którego wypłacaja, czyli w tym przypadku showup.
- suczisuczasta
Nie drąż, po co? Niech Dziewczyna zajmie się tym, od kiedy regulowane jest prawo w tej kwestii, tj. od 2023 roku 1 stycznia, reszta nie jest ważna, gdyż nie było to uregulowane.alojadam30 pisze: ↑ndz wrz 24, 2023 7:31 pmTo jak sie wtedy utrzymywałaś? Nie płaciłaś podatków tyle lat?
Ja polecam jakieś biuro księgowe online, żebyś nie musiała łazić i się tłumaczyć. Znajdź jakieś biuro księgowe, z dobrymi opiniami w necie. Opisz jak wygląda sytuacja, że w związku z DAC7 chcesz zalegalizować swoje dochody. Jeśli zarobiłaś więcej niż opisał Dr-Strange w poradniku, to założysz działalność z datą wsteczną, ale to już pokierują Ciebie KONKRETNA, w takiej księgowości i zalegalizujesz swoje dochody.
- suczisuczasta
Dzięki za pokierowanie ;*Dr-Strange pisze: ↑czw paź 12, 2023 9:03 pmNajtaniej, ale w legalny sposób, to prowadzić transmisje na su w sposób umiarkowany, aby przychody mieściły się w granicach tzw. działalności bez rejestracji. Od lipca 2024 roku próg przychodów, poniżej którego nie trzeba rejestrować działalności gospodarczej, wynosi 3225 zł brutto miesięcznie. Limity się zmieniają co kilka miesięcy, więc sprawdzaj biznes.gov.pl. Do tego można pracować na etacie, albo być zarejestrowanym jako osoba bezrobotna. Rozliczenie raz w roku chyba w PIT-36.
- Opcja 2) Możesz zostać rolnikiem i mieć ubezpieczenie w KRUS + działalność gospodarcza bez ZUS.
- Opcja 3) czyli działalność gospodarcza z ZUS ma wysokie koszty. PKD jako działalność artystyczna.
Dr-Strange pisze: ↑czw paź 12, 2023 9:03 pmNajtaniej, ale w legalny sposób, to prowadzić transmisje na su w sposób umiarkowany, aby przychody mieściły się w granicach tzw. działalności bez rejestracji. Od lipca 2024 roku próg przychodów, poniżej którego nie trzeba rejestrować działalności gospodarczej, wynosi 3225 zł brutto miesięcznie. Limity się zmieniają co kilka miesięcy, więc sprawdzaj biznes.gov.pl. Do tego można pracować na etacie, albo być zarejestrowanym jako osoba bezrobotna. Rozliczenie raz w roku chyba w PIT-36.
Hej, ja transmituje bardzo rzadko , i jeżeli wypłacam np. tysiąc zł raz na dwa miesiące to muszę się rozliczać?