Czy ktoś z was założył działalność ostatnio ?
-
Czy ktoś z was założył działalność ostatnio ?
Czy jakaś dziewczyna zakładała w ostatnim czasie działalność jednoosobową wsteczną w związku z zarobkami z SU? Jak to wygląda jeśli chodzi o uregulowanie poprzednich miesięcy w których się wypłacało pieniądze ale nie było się na działalności? Bo ja dowiedziałam się o tak ogromnych kwotach że nie mogę uwierzyć...
-
Jakie ogromnie? 12% od zarobionej kwoty. To dużo, ale pewnie da się na raty spłacić :)mlodaparka21 pisze: ↑wt paź 08, 2024 1:46 pmCzy jakaś dziewczyna zakładała w ostatnim czasie działalność jednoosobową wsteczną w związku z zarobkami z SU? Jak to wygląda jeśli chodzi o uregulowanie poprzednich miesięcy w których się wypłacało pieniądze ale nie było się na działalności? Bo ja dowiedziałam się o tak ogromnych kwotach że nie mogę uwierzyć...
-
Dolicz do tego odsetki i ZUS z każdego miesiąca. Jeśli masz ciągły dochód regularnie to US to widzi i trzeba zaległość uregulować oraz zrobić korekty w PIT za poprzednie lata. Konsultowałam to z kilkoma księgowymi oraz doradcą podatkowym. Gdyby to było tylko 12% to byłoby o wiele prościej...
-
Tak. Nie mogę sobie od dziś założyć działalności skoro mam wpływy stąd już od długiego czasu. Musi to być działalność wsteczna i wszystko zaległe musi być uregulowane od 1 stycznia 2023. I tylko trzymać kciuki żeby nie dowalił się urząd za poprzednie lata bo mają wgląd do 5 lat wstecz.
-
Odpisywałam gdzieś w innym wątku kilka dni temu że będę zakładać działalność. Już mam założoną.
-
młodaparka21 jaki KOD PKD wybrałaś do działaności ? bo ja chciałabym założyć działalność ale nie wiem jaki wybrać