Witamy na forum %s

Oficjalne forum ShowUp.tv

Zaloguj się

Podatku z SU

O wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
Desiderium19

Re: Podatku z SU

Post autor: Desiderium19 » czw sty 23, 2020 3:52 pm

Victoria34 pisze:
pn sty 20, 2020 10:40 pm
Jestem tu nową chciałabym założyć działalność gospodarczą ale jaka artystyczna czy jaka dokładnie bo nie wiem sama jak za to się zabrać ? Co powiedzieliscie księgowej swojej że czym się będziecie zajmować w tej działalności?? Gdzieś widziałam w necie interpretacje podatkową zapytała jakąś kobieta ale nie wiem czy we wszystkich województwach to działa.
Proszę o odpowiedź kobiety która mają tutaj założona działalność i się rozliczają z tego dochodu Pozdrawiam Viki
Myślę, że najłatwiej skontaktować się z księgową i powiedzieć jej prawdę. Jak się boisz, to skontaktuj się z taką spoza swojego miasta. Jak Cię wyśmieje, szukaj innej. Zajmujesz się czymś, co wzbudza mieszane emocje i musisz się z tym liczyć. Sama postanowiłam nie szukać dłużej informacji w internecie, tylko skontaktować się z kimś kompetentnym i tak zaczerpnąć pełni informacji. Muszę tylko znaleźć czas :lol:
Czytałam gdzieś po internetach, że z tym to różnie bywa, bo Twój konkretny urząd może do tego podejść inaczej, niż np. mój czy jeszcze innej dziewczyny. Chyba wiem, o jakiej interpretacji mówisz, wniosek był tam taki, że kamerki nie spełniają definicji prostytucji w rozumieniu prawa, że jest to handel "obrazem ciała", nie ciałem i właśnie jakoś pod działalność artystyczną się to podpisuje. Niemniej - tu chyba nikt Ci w 100% nie odpowie. ;)

wojownik-wawa

Post autor: wojownik-wawa » pt paź 09, 2020 1:39 pm

Jeśli przychody są na poziomie do połowy płacy minimalnej (do 1745 zł miesięcznie w pierwszym półroczu roku 2023), wtedy można zakwalifikować je jako tzw. działalność nierejestrowaną.
Są dwa główne warunki prowadzenia działalności nierejestrowanej:
• w żadnym miesiącu kalendarzowym twoje przychody nie mogą przekroczyć połowy minimalnej płacy (czyli poziomu 1745 zł w pierwszym półroczu 2023 lub 1800 zł w drugim półroczu 2023),
• w ciągu ostatnich 5 lat (60 miesięcy) nie prowadziłaś działalności gospodarczej.

Kto i kiedy sprawdza, czy nie przekraczam limitu przychodów?
Najkrócej mówiąc – urząd skarbowy. Ma on prawo do sprawdzania, czy na twoim koncie nie zaczynają pojawiać się
regularnie kwoty, które wskazują na prowadzenie działalności gospodarczej. A jeżeli się pojawiają, to czy nie przekraczasz limitu i czy płacisz podatek.

Czy płacę podatek dochodowy (PIT)?
Tak. Gdy prowadzisz działalność nierejestrowaną, płacisz podatek od dochodu, czyli od różnicy między przychodami (wartością sprzedaży) a kosztami.
Co ważne, koszty powinny być udokumentowane tak, jak w normalnej działalności gospodarczej. Czyli najlepiej fakturą, ewentualnie umową. Faktura powinna zostać wystawiona na twoje nazwisko.
Podatek rozliczasz tylko raz w roku, przy okazji składania rocznego zeznania PIT. Zamiast „zwykłego” formularza PIT-37 składasz PIT-36. Tam na drugiej stronie, wśród źródeł przychodu jest właśnie miejsce na działalność nierejestrowaną.
Wpisujesz tam przychody z ostatniego roku, które są sumą przychodów z wszystkich 12 miesięcy. W polu „koszty” wpisujesz koszty, które są związane z działalnością i udokumentowane fakturami lub umowami. Następnie obliczasz dochód, czyli różnicę między nimi. Pole „Należna zaliczka” jest zaznaczone na szaro, bo od takiej działalności nie wpłaca się zaliczek.
Działalność nierejestrowana podlega opodatkowaniu i rozliczeniu w zeznaniu rocznym na zasadzie skali podatkowej. A zatem za 2023 rok przychód do 30 tys. zł byłby zwolniony z podatku, a kwota powyżej podlegałaby opodatkowaniu stawką 12 proc.

Co robić, kiedy przekroczę limit przychodów 1745 zł miesięcznie?
Można nieznacznie "przerzucać" przychody na kolejny miesiąc. Należy prowadzić tzw. rejestr sprzedaży.
Jeżeli świadczysz usługi, to przychód powstaje już z chwilą wykonania usługi.
Tu jest pewien trik. Prawo mówi o „przychodach należnych”. Słowo „należny” znaczy, że np. w lutym trzeba uwzględnić nie tylko faktyczne wpłaty od klientów, które wpłynęły na konto w lutym. Trzeba też doliczyć wystawiony w lutym rachunek, którego klient jeszcze nie zapłacił.
Oczywiście ma to też dobrą stronę. Przychodem należnym w lutym nie będzie dla odmiany wpłata od klienta za fakturę, którą wystawiłaś w styczniu (lub ujęłaś w rejestrze sprzedaży w styczniu). Dzieje się tak, bo ta kwota została już uwzględniona w przychodach należnych w styczniu.
Jeżeli będziesz przez jakiś czas prowadzić działalność nierejestrową, a potem twoja działalność się rozwinie (czyli przychody będą ponad 1300 zł miesięcznie), to możesz być nadal traktowana jak początkujący przedsiębiorca.
Kiedy przejdziesz na jednoosobową działalność gospodarczą, to nadal będzie ci przysługiwać 6 miesięcy ulgi na start i 24 miesiące obniżonego ZUS.
W przypadku zarejestrowania przychodów znacząco wyższych niż 1800 zł miesięcznie, powstaje kilka obowiązków:
  • Rejestracja w CEIDG czyli Centralnej Ewidencji Działalności Gospodarczej (np. kod PKD 90.01.Z - Działalność związana z wystawianiem przedstawień artystycznych)
  • Zgłoszenie działalności w ZUS
  • Zgłoszenie w urzędzie skarbowym
  • Ogarnięcie księgowości firmy, samemu albo u księgowej (polecam tę drugą możliwość).
Podstawa prawna:
Ustawa z dnia 6 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców (Dz.U. 2018 poz. 646)

ODPOWIEDZ