Witamy na forum %s

Oficjalne forum ShowUp.tv

Zaloguj się

Rozliczenie, podatki

O wszystkim i o niczym.
ODPOWIEDZ
KarabinOrg

Rozliczenie, podatki

Post autor: KarabinOrg » pt wrz 27, 2019 5:30 am

Cześć
W jaki sposób zrobić to najsprawniej?
Pracuje normalnie na umowę o prace średnio 6tys netto a showup to moja dodatkowa zabawa z której przewiduje 2-3 tys miesięcznie - jeszcze żadnych wypłat nie było.
Działalność artystyczna? Czy jak?

Awatar użytkownika
DigitusMedius

Post autor: DigitusMedius » pt wrz 27, 2019 9:42 am

Zakładasz działalność gospodarczą. Nie ma czegoś takiego jak dzielność artystyczna, skąd wy to bierzecie? Wypełniasz wniosek CEIDG przez internet, a następnie idziesz do urzędu miasta w którym jesteś zarejestrowana i potwierdzasz wniosek. Ale pierw polecam znaleźć dobrą księgową, która najgorsze zrobi za Ciebie.

KarabinOrg

Post autor: KarabinOrg » pt wrz 27, 2019 3:27 pm

Hmm a czy nie wystarczy czasem ujęcia wszystkich przelewów w PIT 36 jako inne źródła i zapłacenie od tego 18% lub 32%?

Awatar użytkownika
DigitusMedius

Post autor: DigitusMedius » pt wrz 27, 2019 5:13 pm

KarabinOrg pisze:
pt wrz 27, 2019 3:27 pm
Hmm a czy nie wystarczy czasem ujęcia wszystkich przelewów w PIT 36 jako inne źródła i zapłacenie od tego 18% lub 32%?
Jeśli masz ciągłość finansową to musisz założyć działalność

Szuszfollllll

Post autor: Szuszfollllll » ndz wrz 29, 2019 1:36 pm

Wypłata raz na dwa miesiące to już ciągłość?
Dziekuje Ci za zainteresowanie, jak widać temat nie cieszy się dużym zainteresowaniem a i samych informacji konkretnych jest nie wiele, rozumiem ze większość nie interesuje płacenie podatku?;) do czasu..
Ktoś może jeszcze coś więcej podpowiedzieć? Będę się kontaktował z księgowymi wiec jak się coś więcej dowiem to dam znać.

Edit://
Jakie są koszty założenia działaności i utrzymania jej?
Dochody to będzie pewnie ze 2-3 tysiące, jest jestem zatrudniony na umowę o prace to z automatu odchodzi mi płacenie zusu?

asf89

Post autor: asf89 » ndz wrz 29, 2019 4:07 pm

Szuszfollllll pisze:
ndz wrz 29, 2019 1:36 pm
Dziekuje Ci za zainteresowanie, jak widać temat nie cieszy się dużym zainteresowaniem a i samych informacji konkretnych jest nie wiele, rozumiem ze większość nie interesuje płacenie podatku?;) do czasu..
Ktoś może jeszcze coś więcej podpowiedzieć? Będę się kontaktował z księgowymi wiec jak się coś więcej dowiem to dam znać.

Dochody to będzie pewnie ze 2-3 tysiące, jest jestem zatrudniony na umowę o prace to z automatu odchodzi mi płacenie zusu?
Temat nie cieszy się popularnością, bo tematów o płaceniu podatku od su było już z 5, co miesiąc ktoś zakłada nowy.

Jak już sobie znajdziesz księgowego/księgową to dobrze, żeby byli zapoznani z tematem w tym także z interpretacją Krajowej Informacji Skarbowej.

Awatar użytkownika
DigitusMedius

Post autor: DigitusMedius » ndz wrz 29, 2019 6:03 pm

Szuszfollllll pisze:
ndz wrz 29, 2019 1:36 pm

Wtedy płacisz tylko dochodowy, wybierz sobie ryczałt. Ja mam założoną dzielność i sama sobie opłacam zus. Jeśli chodzi o wybranie kodu pkd to wybierz sobie wystąpienia artystyczne -> wystąpienia publiczne, teatralne itp.

ODPOWIEDZ